
"Çocuklar için Dijital Deneyim Merkezi Açıldı"
Ýzmir Valiliði, Ýzmir Büyükþehir Belediyesi ve diğer önemli kuruluşların katkılarıyla kurulan ÝzQ Ýnovasyon Merkezi'nde, Kasım ayında hizmete açılan Dijital Deneyim Merkezi, 7-14 yaş grubu çocuklara yönelik teknoloji deneyimleri sunuyor. Merkez, sadece gruplar halinde katılıma açık olmasıyla dikkat çekiyor. Katılan çocuklar, farklı alanlarda içerik sunan dört ana istasyonu ziyaret ederek eğlenceli vakit geçiriyorlar.
Çocuklar, "İnovasyon" istasyonunda hayalleri üzerine sohbet ediyor ve "denge kulesi" oyunu ile takım çalışmasını öğreniyor. Merkezin merkezinde yer alan bu oyunda, çocuklar koordineli hareket ederek farklı noktalardaki materyalleri toplayarak bir kule inşa etmeye çalışıyorlar. "Atatürk ve İzmir" köşesi ise, çocuklara Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatının bilinmeyen yönlerini ve İzmir ziyaretlerine dair ilginç bilgiler sunuyor. Bu bölümde çocuklar yap-boz tahtasına sorular yanıtlayarak katkıda bulunuyor.
Merkezdeki "Metropol" istasyonunda, çocuklar İzmir'in liman kenti kimliğiyle tanışıyor. Etkileşimli ekranlar sayesinde farklı gemi türlerini öğrenen çocuklar, limana yanaşma ve konteyner yükleme oyunları oynayarak eğleniyorlar. Geleceğin mobilite teknolojileri, VR gözlüklerle augmented ve sanal gerçeklik uygulamalarıyla da açıklanıyor.
"Doğa" ve "Ticaret" istasyonlarında ise çocuklar teknolojik yenilikleri oyunlar aracılığıyla öğreniyorlar. Geri dönüşüm, akıllı tarım, büyük veri ve ticaretin global dili gibi konular hakkında bilgiler edinip, kendi tasarımlarını yapıyorlar. Bilim istasyonu, Robotik-Yapay Zeka ve Giyilebilir Teknolojiler modülleriyle çocuklara hitap ediyor. Bu bölümde, Mars gezegeninin keşif süreçlerinde kullanılan teknolojileri öğrenen çocuklar, tasarladıkları uzay araçlarıyla çeşitli görevlere katılarak yarışıyorlar.
Dijital Deneyim Merkezi, günlük yaklaşık 3 saat süren bir eğitim programı sunmakta ve 8 haftalık eğitim paketleri ile Yapay Zeka, Robotik Kodlama, Üç Boyutlu Tasarım ve Astronomi gibi alanlarda eğitimler vermekte. Sadece gruplar için olan katılım talepleri ise www.izqddm.com.tr üzerinden alınıyor.
Merkez aynı zamanda, eğitim fırsatları kısıtlı olan çocuklar için "askıda eğitim" modeli sunuyor. Bu uygulama, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, sivil toplum kuruluşları ve bağışçılarla birlikte gerçekleştiriliyor. Böylece, dezavantajlı bölgelerdeki çocuklar, verilen eğitimlerden ücretsiz olarak yararlanabiliyor.
Dijital Deneyim Merkezi'nin Yönetim Kurulu Üyesi Alp Avni Yelkenbiçer, merkezin sosyal sorumluluk projesi özellikleri taşıdığını ve teknoloji deneyimini tüm çocuklara fırsat eşitliği içinde sunmayı hedeflediklerini belirtti. Yelkenbiçer ayrıca, Türkiye’ye örnek teşkil edecek bir model oluşturduklarını ve bu modelin çocukların hayal kurmalarını sağladığını ifade etti. Merkez, özel okullar ve dezavantajlı okullar arasında kardeşlik bağı kurmayı da amaçlıyor.
Merkezin Koordinatörü Halis Hakyemezoğlu, eğitim alan çocukların ilgi alanlarını ve meslek tercihlerini belirlediğini belirtti. VR gözlüklerle oyun oynayan ve robotlarla etkileşime geçen çocukların deneyimlerinin heyecan verici olduğunu ifade etti. Hakyemezoğlu, merkez aracılığıyla yıl sonuna kadar binin üzerinde çocuğa ulaşmayı planladıklarını da vurguladı.
Merkezde eğitim alan 9 yaşındaki Mısra Rengin Yoldaş, yapıların inşasıyla ilgili teknolojilerin kendisini etkilediğini, 13 yaşındaki Mehmet Emin Gülşahin ise, merkez ziyaretinden sonra yazılım ve bilgisayar mühendisliğine ilgi duymaya başladığını kaydetti. 12 yaşındaki Ela Konuk, robot kullanmanın kendisini mutlu ettiğini belirtirken, 11 yaşındaki Sinan Yaylak, Mars görevlerine katılmanın ona farklı bir bakış açısı kazandırdığını söyledi.