"Türkiye'de Yüzer GES ile Enerji Devrimi!"

Zenith, Türk mühendisler tarafından yüzde yüz yerli olarak geliştirilen ve temiz, sürdürülebilir teknoloji sunan bir girişimdir. Bu girişim, Türkiye'de henüz yaygınlaşmamış olan offshore mühendislik tecrübesini karasal olmayan yenilenebilir enerji sistemlerine taşıyarak sektördeki büyük boşluğu doldurmaktadır. Suüstü enerji projeleri, karasal projelerden çok daha farklı dinamiklere ve risk profiline sahip olması nedeniyle karmaşık bir süreç gerektirmektedir. Yatırım, mühendislik ve kurulum süreçleri, değişken çevresel koşullar, su yüzeyinin hareketliliği ve altyapı zorlukları gibi etkenlerle daha da karmaşık hale gelmektedir. Bu nedenle, detaylı risk analizi ve özenle planlanmış ön mühendislik çalışmaları büyük önem taşımaktadır.

Zenith, yüzer güneş enerjisi sistemleri (yüzer GES) alanında uzmanlaşmış, ileri mühendislik temelli bir uçtan uca proje teslim şirketidir. Şirket, açık deniz mühendisliği tecrübesi ile su yüzeylerinde enerji üretimini mümkün kılan yüzer GES'ler geliştirmekte ve İngiltere merkezli Turquoise Marine Services’in açık deniz mühendislik altyapısı ve uluslararası enerji projeleri deneyimi üzerine inşa edilmiştir. Zenith'in hizmet alanları arasında yüzer GES sistem tasarımı ve projelendirmesi, mühendislik, proje yönetimi, demirleme/bağlama mühendisliği ve anahtar teslim yüzer GES kurulumu yer almaktadır.

Zenith Kurucu Ortağı Engin Doğan, enerji sektörüne sürdürülebilir bir çözüm getirdiklerini ifade ediyor. Doğan, yüzer GES sistemlerinin birçok avantaj sağladığını belirtirken, bunlar arasında su buharlaşmasını azaltarak su kaynaklarının korunması, alg üremesinin sınırlandırılması, panel sıcaklığını düşürerek enerji verimliliğinin artırılması ve arazi maliyetlerinin ortadan kaldırılması gibi unsurlar yer alıyor. Ayrıca, geliştirilen özgün bağlama-demirleme sistemleri ile su yüzeyinde uzun ömürlü ve güvenli güneş sistemleri kurulmasını sağlıyor.

Zenith, TRL 6 seviyesindeki ilk yüzer GES prototipini Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) ana kampüsündeki gölete indirerek önemli bir Ar-Ge deneyimi kazandı. 2025 yılı itibarıyla TRL 9 seviyesindeki ticari ölçekli FPV sistemi için yatırım arayışına girdiklerini belirten Doğan, yatırımın amacının ticari prototipin kurulumu, pazarlama ve iş geliştirme faaliyetlerini kapsadığını dile getiriyor. Ayrıca, yüzer GES teknolojisinin Türkiye pazarında yüzde 100 yerli üretim olarak ticarileştirilmesi amacıyla yatırımcılarla birlikte emin adımlarla ilerlediklerini vurguluyor.

Zenith, kısa ve orta vadede Türkiye’deki yüksek potansiyele odaklanarak, baraj ve göletler gibi uygun alanlarda yüzer GES projelerini hayata geçirmeyi hedefliyor. Doğan, sadece tek bir ürün değil; farklı coğrafi koşullara ve ihtiyaçlara uygun, çeşitlendirilmiş yüzer GES çözümleri geliştirerek ürün portföylerini genişletmeyi planladıklarını ifade ediyor. Türkiye’de elde edecekleri saha tecrübesi ve teknik olgunlukla birlikte, önce Avrupa pazarına açılmayı ardından da yüzer güneş enerjisi teknolojisinin en yoğun talep gördüğü Doğu Asya’da faaliyet göstermeyi amaçladıklarını belirtiyor. Uzun vadede, denizaltı ülkelerde stratejik iş birlikleri kurarak global ölçekte tanınan bir yüzer GES markası olmayı hedefliyor.

Haberi Paylaşın!

"Vildan Demir'den 7 Dilde Yeni Şarkı Geliyor!"

"Öztürk'ün Belgeseliyle Festivalde Ses Yükseliyor"